Inför valet 2018 skapade Svt en serie av artiklar och inslag med titeln ”Valet 2018”. Ett fokusområde var jobben och flera intervjuer genomfördes med experter kring hur man får fler in på arbetsmarknaden. I en intervju gavs ”fem experttips” som presenteras nedan. Här sätter vi däremot exemplen i en kontext där ”Pelle” söker jobb hos flyttfirmor.
- Nätverka
En del får jobb via arbetsförmedlingen och de annonser som ligger ute offentligt. Men den viktigaste nyckeln in på arbetsmarknaden är att nätverka. Att sprida budskapen om att man söker jobb och höra med de som har liknande kompetens om de har något att tipsa om.
Exempel: Om Pelle känner personer som jobbar på flyttfirmor är det självklara valet att kontakta dessa och höra om de vet om det finns mer jobb på deras företag. Det kanske inte finns jobb precis då men genom att vännerna vet om att Pelle söker jobb kan de höra av sig så fort en tjänst blir ledig.
Men Pelle bör även prata med vänner som inte jobbar på flyttfirmor – för man ska inte underskatta nätverkets nätverk. Med andra ord att vänner kan tipsa andra vänner osv.
- Gör din hemläxa
Andra tipset är att se på sina styrkor och intressen samt att lyfta upp dessa. Vad är du bra på? Varför ska företagen anlita just dig? Vad har du för erfarenheter som gynnar dig? Allt för många ”väntar” in jobb istället för att söka jobb och ”sälja in sig”. Det kan vara svårt att lyfta fram sina positiva egenskaper men med hjälp av vänner brukar det gå bättre.
Exempel: Har Pelle varit anlitad av flyttfirmor tidigare är det självklart en stor merit. Men han bör även utgå från intresse, kunskap och kompetens. Vad är det som gör honom attraktiv för de flyttfirmor som behöver mer folk? Det är lätt att enbart tänka på muskler men samarbetsförmåga, att kunna jobba udda tider eller lösningsfokusering väger även tungt.